Škubání drůbeže pro začátečníky: Díl 1
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

14.07.2020

Škubání drůbeže pro začátečníky: Díl 1

Nikdy jste neškubali? Nevadí! Přinášíme Vám článek o základech škubání. Naučíme Vás základy o drůbeži a přidáme spoustu rad, tipů a triků ohledně škubání drůbeže.



Pokud byste tápali s výběrem vhodné škubačky na škubání drůbeže, kontaktujte naše kolegy chovatele na telefonu +420 222 769 769 a vše s Vámi ochotně probereme.

Škubání na mokro (po spaření)

Nejrychlejší a nejsnazší varianta škubání je škubání na mokro - po spaření drůbeže. Drůbež po zabití a vykrvení chytneme za pařáty, nakrátko ponoříme do ledové vody a potom spaříme ve vodě o teplotě cca 62-72°C po dobu cca 2-3 minut. Drůbeží ve vodě pohybujeme, aby se spaření proběhlo rovnoměrně. Hrabavá drůbež se spařuje na 63°C, vodní spařujeme na 73°C.

Při nízké teplotě drůbež nepůjde dobře škubat, při příliš vysoké se potrhá kůže drůbeže.

Škubání ve škubačce:
Spařenou drůbež vhoďte přímo do bubnu škubačky a škubačku zapněte. Oškubání trvá cca. 60-90 sekund. Během škubání do škubačky přilívejte vodu, nebo zapněte hadici s vodou přímo do škubačky. Všechny škubačky od nás mají již integrované napojení na vodu.


Škubání ručně:
To nemusíme popisovat. To všichni známe, a víme že to není nic příjemného. Proto doporučujeme naše bubnové škubačky :-)

A co kachny?

Špatně oškubanou kachnu ponořit na vteřinu do vosku, vytáhnout a ihned schladit v nádobě se studenou vodou. Opakovat cca 5x, potom vosk se zbytky peří oloupat z těla kačeny. Po ukončení porážky se vosk s peřím opět rozpustí a přecedí přes síto, doporučujeme ihned stlačit nějakou nádobou a vosk vylisovat a zabránit maximálně ztrátám. Pozor, vosk velmi rychle tuhne, proto se to musí provádět rychle. Při práci jsou nutné ochranné pomůcky - brýle, gumové rukavice a zástěra!

Další články

Jak vybrat správnou líheň?

14.07.2020

Jak vybrat správnou líheň?

Odpovědi na Vaše nejčastější dotazy ohledně toho jak vybrat správnou líheň.

Přečíst článek
Čistota při líhnutí, aneb na co nezapomenout.

14.07.2020

Čistota při líhnutí, aneb na co nezapomenout.

Po každém líhnutí je potřeba líheň pořádně desinfikovat. Přečtěte si, jak na to! Je to hračka.

Přečíst článek
Škubání drůbeže pro začátečníky: Díl 1

14.07.2020

Škubání drůbeže pro začátečníky: Díl 1

Nikdy jste neškubali? Nevadí! Přinášíme Vám článek o základech škubání.

Přečíst článek