Škubání drůbeže pro začátečníky: Díl 1
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

14.07.2020

Škubání drůbeže pro začátečníky: Díl 1

Nikdy jste neškubali? Nevadí! Přinášíme Vám článek o základech škubání. Naučíme Vás základy o drůbeži a přidáme spoustu rad, tipů a triků ohledně škubání drůbeže.



Pokud byste tápali s výběrem vhodné škubačky na škubání drůbeže, kontaktujte naše kolegy chovatele na telefonu +420 222 769 769 a vše s Vámi ochotně probereme.

Škubání na mokro (po spaření)

Nejrychlejší a nejsnazší varianta škubání je škubání na mokro - po spaření drůbeže. Drůbež po zabití a vykrvení chytneme za pařáty, nakrátko ponoříme do ledové vody a potom spaříme ve vodě o teplotě cca 62-72°C po dobu cca 2-3 minut. Drůbeží ve vodě pohybujeme, aby se spaření proběhlo rovnoměrně. Hrabavá drůbež se spařuje na 63°C, vodní spařujeme na 73°C.

Při nízké teplotě drůbež nepůjde dobře škubat, při příliš vysoké se potrhá kůže drůbeže.

Škubání ve škubačce:
Spařenou drůbež vhoďte přímo do bubnu škubačky a škubačku zapněte. Oškubání trvá cca. 60-90 sekund. Během škubání do škubačky přilívejte vodu, nebo zapněte hadici s vodou přímo do škubačky. Všechny škubačky od nás mají již integrované napojení na vodu.


Škubání ručně:
To nemusíme popisovat. To všichni známe, a víme že to není nic příjemného. Proto doporučujeme naše bubnové škubačky :-)

A co kachny?

Špatně oškubanou kachnu ponořit na vteřinu do vosku, vytáhnout a ihned schladit v nádobě se studenou vodou. Opakovat cca 5x, potom vosk se zbytky peří oloupat z těla kačeny. Po ukončení porážky se vosk s peřím opět rozpustí a přecedí přes síto, doporučujeme ihned stlačit nějakou nádobou a vosk vylisovat a zabránit maximálně ztrátám. Pozor, vosk velmi rychle tuhne, proto se to musí provádět rychle. Při práci jsou nutné ochranné pomůcky - brýle, gumové rukavice a zástěra!

Další články

Zbavte se čmelíků jednou provždy

21.07.2022

Zbavte se čmelíků jednou provždy

Čmelík kuří je malý nenápadný parazit, který ovšem dokáže znepříjemnit život nejedné slepici, kachně, křepelce nebo huse a tím pádem i nejednomu chovateli. Co je čmelík vlastně zač?

Přečíst článek
Jak chovat brojlery – Praktické tipy pro začátečníky

13.07.2022

Jak chovat brojlery – Praktické tipy pro začátečníky

Pokud chováte slepice především kvůli masu, může pro vás být chov brojlerů zajímavou možností. Přemýšlíte o tom, že byste do svého chovu brojlery zařadili, ale nemáte s nimi zkušenosti? Jistě se vám bude hodit několik užitečných rad pro začátečníky, které jsme pro vás připravili.

Přečíst článek
Do jakého věku slepice snáší vejce?

24.06.2022

Do jakého věku slepice snáší vejce?

Pokud si pořizujete slepice, pravděpodobně vás bude zajímat jejich snůška. Ohledně snůšky jsou důležité dvě věci – počet vajec, které slepice snesou za rok, a jak dlouho můžete od slepice vejce očekávat. A právě druhému kritériu je věnován tento článek.

Přečíst článek

SOUTĚŽ: Přihlašte se k odběru novinek

a získejte doplňkové krmivo ACIDOMID.