7 tipů pro jarní údržbu pastvin!
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

30.04.2025

7 tipů pro jarní údržbu pastvin!

Správná jarní péče o pastviny je klíčová pro zajištění kvalitní a výživné pastvy po celou sezónu. V tomto článku se podíváme na hlavní kroky, které by měl každý chovatel před začátkem pastevního období udělat.

1. Zvířata nepouštíme na pastvu příliš brzy

Jarní tráva je sice lákavě svěží, ale také křehká a porost je často ještě podmáčený. Pokud se do pastviny pustí zvířata příliš brzy, mohou svými kopyty či paznehty poškodit drn, což výrazně snižuje schopnost porostu regenerovat. Zvláštní pozornost věnujeme letním pastvinám – zvířata na ně vypouštíme až ve chvíli, kdy porost dosáhne alespoň 10 cm a půda je dostatečně suchá a pevná.

2. Kontrola a oprava ohrazení

Než zvířata vyženeme ven, důkladně prohlédneme ohrady. Zaměříme se především na vodiče elektrických ohradníků – pásky a dráty mohou být poškozené mrazem, větrem nebo zvěří. Zkontrolujeme také stabilitu sloupků a stav prken. Co je poškozené, opravíme. Při této příležitosti se podíváme, jestli se na pastvině nenachází nežádoucí předměty či odpad.

3. Hnojení pastvin

Brzké jaro je ideální čas pro aplikaci hnojiva. Nejlepší je nejdříve odebrat vzorek půdy a zjistit její pH a nutriční hodnoty – díky tomu můžeme hnojit cíleně a efektivně. Hnojení „naslepo“ často přináší slabší výsledky. Vápnění nebo aplikace hnojiva na míru zvyšuje výnos, zlepšuje kvalitu píce a zvyšuje odolnost celé pastviny.

4. Možný dosev

Některé pastviny mohou být po předchozí sezóně oslabené, což se projeví na kvalitě i množství píce. Pokud je to nutné, přistoupíme na jaře k dosevu vhodnou pastevní směsí. Ideální doba je brzké jaro, kdy je ještě dostatek vláhy a nové osivo má šanci dobře zakořenit.

5. Kontrola výskytu jedovatých rostlin

Před vypuštěním zvířat je důležité projít pastvinu a ujistit se, že se tam nevyskytují jedovaté rostliny. V české krajině se můžeme setkat například s pryskyřníkem, vlaštovičníkem, přímětníkem, střemchou a dalšími. Zvláštní pozornost věnujeme i stromům – nebezpečné jsou například tis červený, thuje, jalovec, akát, javor nebo peckoviny. Pastvinu by měl chovatel kontrolovat pravidelně po celý rok.

6. Postupné zavádění zvířat na pastvu

Jarní pastva je bohatá na fruktany – jednoduché cukry, které mohou narušit rovnováhu střevní mikroflóry. Při náhlé změně krmiva hrozí například u koní schvácení kopyt (laminitis), u přežvýkavců pak úhyn mikroorganismů v předžaludcích. Přechod ze suchého zimního krmiva na čerstvou zelenou stravu musí být pozvolný. Ideálně trvá přechod 2–3 týdny, během kterých si organismus na nový režim zvykne.

7. Příprava na suché léto

V posledních letech jsou léta čím dál sušší, což je pro pastviny velká zátěž. Zalévání je sice možné, ale náročné a často neproveditelné. Mnohem efektivnější je rozdělit pastvinu na menší sekce. Rotací pastvy umožníme jednotlivým částem regeneraci, čímž zvýšíme jak výnos, tak kvalitu píce.


Díky včasné a promyšlené jarní údržbě si zajistíte zdravý a produktivní porost, který bude sloužit vašim zvířatům celé pastevní období.

Další články

Druhy sýrů a odkud pochází

24.06.2025

Druhy sýrů a odkud pochází

Sýr není jen eidam na chlebu. Na světě existují stovky druhů sýrů – plísňové, tvrdé, čerstvé, tažené... Každý region má svůj typický sýr, který odráží místní tradici i chuť. Pojďme se podívat, odkud některé slavné sýry pochází.

Přečíst článek
Zdají se zvířatům sny?

23.06.2025

Zdají se zvířatům sny?

Možná jste si už všimli, že váš domácí mazlíček ve spánku občas škube tlapkami, pohybuje očima nebo vydává různé zvuky. Znamená to, že se mu něco zdá? Nebo jde jen o náhodné svalové záškuby? To se dozvíte v následujícím článku.

Přečíst článek
Jak na zabydlení nové kočky?

19.06.2025

Jak na zabydlení nové kočky?

Příchod nového kočičího člena do domácnosti je radostnou, ale zároveň citlivou událostí. Kočky jsou teritoriální zvířata, a proto je pro ně změna prostředí velkým krokem. Správný začátek výrazně ovlivní, jak se bude cítit ve svém novém domově do budoucna. V tomto článku si ukážeme, jak na to.

Přečíst článek