Co je to zavařování?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

20.09.2024

Co je to zavařování?

Zavařování je stará dobrá technika, kterou využívaly už naše babičky a prababičky. Jde o jednoduchý způsob, jak uchovat čerstvé ovoce, zeleninu a další potraviny tak, aby vydržely dlouho chutné a plné vitamínů. A jak zavařit jídlo? Stačí ho zahřát na vysokou teplotu, zničit nežádoucí bakterie a pak jen uzavřít do sklenic. A voilà – vaše vlastní domácí dobroty jsou připraveny!

K čemu je dobré zavařování?

Skvělý způsob, jak si poradit s nadbytkem úrody. Zahrádka často nabízí více plodů, než zvládneme sníst, a tak je ideální pustit se do sterilizace zeleniny a ovoce a užívat si tak jejich chuť po celý rok. Navíc to šetří místo v mrazáku.


Můžeme si také vytvořit vlastní chutě a recepty, které v obchodě nenajdeme. Domácí marmelády, sterilovaná zelenina, jako jsou nakládané papriky nebo čalamády mohou být přesně podle našich představ. A co je lepší než chutnat vlastní výtvory, které obsahují přesně to, co jsme si sami vybrali?


Zavařování také šetří čas a finance. Mít po ruce hotové základy na polévky, omáčky nebo kompoty znamená, že vaření bude rychlejší a jednodušší. Stačí sáhnout do spíže a máme hned část jídla hotovou, bez nutnosti běžet do obchodu.

Co všechno můžeme zavařit?

Zavařit můžeme opravdu téměř cokoliv. Tradiční zavařeniny jako marmelády z jahod, malin či švestek, a nakládané okurky nebo červenou řepu zná každý. Ale co takhle zkusit domácí kečup z rajčat, sladkokyselou cibulovou marmeládu k burgerům nebo pikantní čatní z jablek a cibule? Skvěle se hodí také zavařené houby či bylinková pesta. Možností je spousta, stačí se nechat inspirovat tím, co máme rádi!

Jak zavařovat?

Každý ze způsobů jak na zavařování jídla do sklenic má své kouzlo, stačí si vybrat ten, který vám nejvíc vyhovuje.


Zavařovací hrnec je ideální pro jednoduché a efektivní zavařování ve vodní lázni, kde sklenice s potravinami vaříte ve vodě. Trouba je vhodná pro některé druhy zavařování, například bylinky. Myčka je ideální na důkladnou sterilizaci sklenic, ačkoli v ní běžně nezavařujete. Mikrovlnka vám pomůže s rychlým zavařováním malých porcí a přípravou omáček.

Jak zavařeniny skladovat?

Sklenice by měly být uložené na tmavém, suchém a chladném místě, jako je spíž nebo sklep. Také je důležité čas od času zkontrolovat, jestli jsou sklenice dobře uzavřené a jestli se dovnitř nedostává vzduch. Jakmile jednou sklenici otevřete, skladujte ji v lednici a spotřebujte co nejdříve, aby si vaše dobroty udržely svou skvělou chuť.

Další články

Jak připravit králíky na zimu?

19.11.2024

Jak připravit králíky na zimu?

Přestože jsou králíci poměrně odolná zvířata, zima přináší určité výzvy jak pro ušáky, tak pro nás, jejich chovatele. Aby zimu přečkali ve zdraví a pohodě, je třeba jim připravit vhodné prostředí a vyhnout se tomu, co králíkům vadí. V dnešním článku se podíváme na to, jak se starat o králíka a jak by taková příprava na zimu či péče v chladném počasí měla vypadat.

Přečíst článek
Může pes kosti?

15.11.2024

Může pes kosti?

Určitě jste někdy slyšeli o tom, že by psi neměli konzumovat kosti. Naopak jiní lidé jsou toho názoru, že kosti psovi neuškodí. Na obojím je trocha pravdy, tak se na společně pojďme podívat jaké kosti může pes konzumovat.

Přečíst článek
Jak ochránit psí tlapky v zimě?

13.11.2024

Jak ochránit psí tlapky v zimě?

Zimní radovánky milují nejen děti, ale také naši čtyřnozí přátelé. Zároveň ale chladné a mrazivé počasí přináší nepříjemnosti, které se týkají i psích tlapek. Péče o ně je proto neodmyslitelnou součástí těchto mrazivých dnů. Sníh, posypová sůl a teploty pod bodem mrazu mohou způsobit nemalé potíže, jako je podráždění, popraskání nebo bolestivost. Jak tedy v zimě psí tlapky nejlépe ochránit? 

Přečíst článek

SOUTĚŽ: Přihlašte se k odběru novinek

a získejte doplňkové krmivo ACIDOMID.