Autor: Juraj Korim

09.02.2024

V čem spočívají hlavní rozdíly mezi máslem a margarinem?

Říká se, že je margazín pouze lacinou náhražkou másla s takřka nulovou přidanou hodnotou. Co kdybychom vám ale řekli, že obsahují velké množství esenciálních mastných kyselin, které obecně jako lidé strádáme. V novém článku si povíme o zásadních odlišnostech mezi chlazenými výrobky. 

Margarín se lépe maže

Margarín má bezesporu velkou výhodu, a to díky jeho skvělé roztíratelnosti. Prakticky pouze otevřete kelímek s rostlinným tukem a mažete si svůj chléb.

U másla musíte přemýšlet konstruktivněji a nechat jej alespoň pár minut v pokojové teplotě. Změknutí napomůže rozkrájení na drobné kousky.

Složení, chuť a výživové hodnoty

Co je vlastně margarín? Rostlinné máslo nemá samo o sobě žádnou chuť, důležitou roli zde hraje výsledné dochucení a celý proces výroby. I proto platí, že mezi margaríny můžeme pozorovat znatelnější odchylky než u másla, které je vyrobeno převážně z pasterovaného zpracování mléka.

Mezi rozdíly potravin s názvy margarín a máslo dále patří, že máslo oproti své “náhražce” nezahrnuje barviva a konzervační látky. Zpravidla tento mléčný výrobek obsahuje 80 a více procent tuku. Ve srovnání s máslem se margíny skládají z menšího množství a kalorií, zatímco máslo se může chlubit látkami prospívajícími imunitě. 

V minulosti se mluvilo o škodlivém složení margarínů, což se během let změnilo. V současnosti dostupné produkty již obsahují mnohem více nenasycených mastných kyselin, jež jsou bohaté na vitamíny a minerály. Dokonce se uvádí, že současné rostlinné máslo má přínosnější složení než to klasické, ačkoliv jeho chuť, jak je známo, nelze zaměnit. Je ale potřeba pečlivě vybírat, a to nikoliv na základě ceny výrobku, ale složení a kvality.

Průmyslová výroba

Tušíme, co máte na mysli. Margarín se vyrábí chemicky, kdežto máslo ručně. Bohužel, v dnešní době (až na výjimky) si nemají obě dvě potraviny co vyčítat. Dříve bylo běžné vyrábět máslo pomocí máselnice na výrobu másla, dnes se běžně prodejná mléčná potravina vyrábí taktéž průmyslově.

Využití

V kuchyni mají oba své zastoupení, leč omezené. Margarín použijete nejen jako vrstvu na chléb, přidává se i do pomazánek, krémů a náplní. Máslo má široké uplatnění, a to jako součást těst moučníků, pečiva či komponent krémů, jíšek, nebo například do bramborové kaše. 

Na margarínu rozhodně nesmažte. Rostlinné tuky a margaríny s vysokým obsahem vody nejsou na vysoce tepelnou úpravu stavěné. Vhodné není ani máslo, ačkoliv se běžně na pánvi uplatňuje. Při vyšších teplotách se vytváří nežádoucí karcinogenní sloučeniny.

A co pomazánkové máslo?

Jednoduchá odpověď. Pomazánkové máslo nemá s máslem jako takovým nic společného, jelikož nesplňuje normy pro složení této potraviny. Ačkoliv mu není ubíráno na jeho lahodnosti, správně by se mělo používat označení “pomazánka”.

Rada na závěr

Ať už jste “tým máslo” nebo “tým margarín”, nepodceňujte při výběru jejich složení a raději si připlaťte. Místo másla, uvolňujícího při vysokých teplotách škodlivé látky, použijte ke smažení raději řepkový olej. 

Další články

Jak krmit skot?

21.10.2025

Jak krmit skot?

Správná výživa je naprostým základem pro zdraví a výkonnost dojnic. Krávy jsou náročná zvířata – ať už jde o produkci mléka, reprodukci nebo celkovou pohodu, každá složka krmné dávky má svůj význam.

Přečíst článek
Vzteklina

17.10.2025

Vzteklina

Vzteklina je smrtelně nebezpečné virové onemocnění, které se přenáší ze zvířat na člověka. Virus napadá nervový systém a postupně způsobuje jeho selhání. Nejčastěji ji šíří savci, především psi, kočky, lišky, netopýři nebo třeba lasičky. K nákaze obvykle dochází pokousáním, protože virus se nachází ve slinách nakaženého zvířete. Více informací se dozvíte v tomto článku.

Přečíst článek
Jak poznat myš, krysu nebo potkana?

17.10.2025

Jak poznat myš, krysu nebo potkana?

Ve stáji, na chatě nebo v seníku se může objevit nezvaný host – hlodavec. Ale co je to vlastně za druh? Je to potkan, krysa nebo snad myš? V tomto článku si jednotlivé hlodavce představíme a naučíme se je spolehlivě rozlišovat.

Přečíst článek