Autor: Juraj Korim
09.02.2024
V čem spočívají hlavní rozdíly mezi máslem a margarinem?
Říká se, že je margazín pouze lacinou náhražkou másla s takřka nulovou přidanou hodnotou. Co kdybychom vám ale řekli, že obsahují velké množství esenciálních mastných kyselin, které obecně jako lidé strádáme. V novém článku si povíme o zásadních odlišnostech mezi chlazenými výrobky.
Margarín se lépe maže
Margarín má bezesporu velkou výhodu, a to díky jeho skvělé roztíratelnosti. Prakticky pouze otevřete kelímek s rostlinným tukem a mažete si svůj chléb.
U másla musíte přemýšlet konstruktivněji a nechat jej alespoň pár minut v pokojové teplotě. Změknutí napomůže rozkrájení na drobné kousky.
Složení, chuť a výživové hodnoty
Co je vlastně margarín? Rostlinné máslo nemá samo o sobě žádnou chuť, důležitou roli zde hraje výsledné dochucení a celý proces výroby. I proto platí, že mezi margaríny můžeme pozorovat znatelnější odchylky než u másla, které je vyrobeno převážně z pasterovaného zpracování mléka.
Mezi rozdíly potravin s názvy margarín a máslo dále patří, že máslo oproti své “náhražce” nezahrnuje barviva a konzervační látky. Zpravidla tento mléčný výrobek obsahuje 80 a více procent tuku. Ve srovnání s máslem se margíny skládají z menšího množství a kalorií, zatímco máslo se může chlubit látkami prospívajícími imunitě.
V minulosti se mluvilo o škodlivém složení margarínů, což se během let změnilo. V současnosti dostupné produkty již obsahují mnohem více nenasycených mastných kyselin, jež jsou bohaté na vitamíny a minerály. Dokonce se uvádí, že současné rostlinné máslo má přínosnější složení než to klasické, ačkoliv jeho chuť, jak je známo, nelze zaměnit. Je ale potřeba pečlivě vybírat, a to nikoliv na základě ceny výrobku, ale složení a kvality.
Průmyslová výroba
Tušíme, co máte na mysli. Margarín se vyrábí chemicky, kdežto máslo ručně. Bohužel, v dnešní době (až na výjimky) si nemají obě dvě potraviny co vyčítat. Dříve bylo běžné vyrábět máslo pomocí máselnice na výrobu másla, dnes se běžně prodejná mléčná potravina vyrábí taktéž průmyslově.
Využití
V kuchyni mají oba své zastoupení, leč omezené. Margarín použijete nejen jako vrstvu na chléb, přidává se i do pomazánek, krémů a náplní. Máslo má široké uplatnění, a to jako součást těst moučníků, pečiva či komponent krémů, jíšek, nebo například do bramborové kaše.
Na margarínu rozhodně nesmažte. Rostlinné tuky a margaríny s vysokým obsahem vody nejsou na vysoce tepelnou úpravu stavěné. Vhodné není ani máslo, ačkoliv se běžně na pánvi uplatňuje. Při vyšších teplotách se vytváří nežádoucí karcinogenní sloučeniny.
A co pomazánkové máslo?
Jednoduchá odpověď. Pomazánkové máslo nemá s máslem jako takovým nic společného, jelikož nesplňuje normy pro složení této potraviny. Ačkoliv mu není ubíráno na jeho lahodnosti, správně by se mělo používat označení “pomazánka”.
Rada na závěr
Ať už jste “tým máslo” nebo “tým margarín”, nepodceňujte při výběru jejich složení a raději si připlaťte. Místo másla, uvolňujícího při vysokých teplotách škodlivé látky, použijte ke smažení raději řepkový olej.
Další články

13.08.2025
Potí se psi?
Každý z nás má někdy pocit, že se potí doslova všude. Ať už za to může cvičení, horké počasí nebo náročná fyzická práce, pocení je nejúčinnější způsob, jakým naše tělo reguluje svou teplotu. Po celém lidském těle se nacházejí potní žlázy, které při zvýšené tělesné teplotě produkují kapalinu – pot. Často vídáme psy, jak leží na chladné zemi s vyplazeným jazykem a těžce dýchají. Znamená to, že se tím ochlazují? Jak vlastně funguje regulace teploty u psů?
Přečíst článek
12.08.2025
Jak na chov křepelek?
Křepelka je malé, ale velmi užitečné zvíře. Překvapí vás svou vysokou produkcí vajec a nenáročností chovu. Vyskytuje se v různých částech světa – od Evropy, přes Severní Ameriku, Asii až po Afriku. Snadno ji poznáme podle charakteristického zpěvu a barevného peří. Pojďme se na tohoto „superptáka“ podívat zblízka.
Přečíst článek
06.08.2025
Nejčastější druhy plevele a jak se ho zbavit
Plevele jsou nepřítelem všech milovníků zahradničení. Rostou téměř všude – nejsou náročné na zálivku, kvalitu půdy ani na další podmínky. Jak často říkají zkušení zahradníci: „Kde neroste nic, poroste plevel bez problémů.“ V negativním smyslu označujeme jako plevel rostlinu, která roste v záhonu nebo jiném kulturním prostoru proti vůli pěstitele. S jakými nežádoucími rostlinami se můžeme na zahradách a trávnících nejčastěji setkat?
Přečíst článek