SEZÓNA 2024: NAVÝŠILI JSME KAPACITU SKLADU A EXPEDICE. VAŠE OBJEDNÁVKY NA ZBOŽÍ SKLADEM EXPEDUJEME DO 48 HODIN.
V čem spočívají hlavní rozdíly mezi máslem a margarinem?

Autor: Juraj Korim

09.02.2024

V čem spočívají hlavní rozdíly mezi máslem a margarinem?

Říká se, že je margazín pouze lacinou náhražkou másla s takřka nulovou přidanou hodnotou. Co kdybychom vám ale řekli, že obsahují velké množství esenciálních mastných kyselin, které obecně jako lidé strádáme. V novém článku si povíme o zásadních odlišnostech mezi chlazenými výrobky. 

Margarín se lépe maže

Margarín má bezesporu velkou výhodu, a to díky jeho skvělé roztíratelnosti. Prakticky pouze otevřete kelímek s rostlinným tukem a mažete si svůj chléb.

U másla musíte přemýšlet konstruktivněji a nechat jej alespoň pár minut v pokojové teplotě. Změknutí napomůže rozkrájení na drobné kousky.

Složení, chuť a výživové hodnoty

Co je vlastně margarín? Rostlinné máslo nemá samo o sobě žádnou chuť, důležitou roli zde hraje výsledné dochucení a celý proces výroby. I proto platí, že mezi margaríny můžeme pozorovat znatelnější odchylky než u másla, které je vyrobeno převážně z pasterovaného zpracování mléka.

Mezi rozdíly potravin s názvy margarín a máslo dále patří, že máslo oproti své “náhražce” nezahrnuje barviva a konzervační látky. Zpravidla tento mléčný výrobek obsahuje 80 a více procent tuku. Ve srovnání s máslem se margíny skládají z menšího množství a kalorií, zatímco máslo se může chlubit látkami prospívajícími imunitě. 

V minulosti se mluvilo o škodlivém složení margarínů, což se během let změnilo. V současnosti dostupné produkty již obsahují mnohem více nenasycených mastných kyselin, jež jsou bohaté na vitamíny a minerály. Dokonce se uvádí, že současné rostlinné máslo má přínosnější složení než to klasické, ačkoliv jeho chuť, jak je známo, nelze zaměnit. Je ale potřeba pečlivě vybírat, a to nikoliv na základě ceny výrobku, ale složení a kvality.

Průmyslová výroba

Tušíme, co máte na mysli. Margarín se vyrábí chemicky, kdežto máslo ručně. Bohužel, v dnešní době (až na výjimky) si nemají obě dvě potraviny co vyčítat. Dříve bylo běžné vyrábět máslo pomocí máselnice na výrobu másla, dnes se běžně prodejná mléčná potravina vyrábí taktéž průmyslově.

Využití

V kuchyni mají oba své zastoupení, leč omezené. Margarín použijete nejen jako vrstvu na chléb, přidává se i do pomazánek, krémů a náplní. Máslo má široké uplatnění, a to jako součást těst moučníků, pečiva či komponent krémů, jíšek, nebo například do bramborové kaše. 

Na margarínu rozhodně nesmažte. Rostlinné tuky a margaríny s vysokým obsahem vody nejsou na vysoce tepelnou úpravu stavěné. Vhodné není ani máslo, ačkoliv se běžně na pánvi uplatňuje. Při vyšších teplotách se vytváří nežádoucí karcinogenní sloučeniny.

A co pomazánkové máslo?

Jednoduchá odpověď. Pomazánkové máslo nemá s máslem jako takovým nic společného, jelikož nesplňuje normy pro složení této potraviny. Ačkoliv mu není ubíráno na jeho lahodnosti, správně by se mělo používat označení “pomazánka”.

Rada na závěr

Ať už jste “tým máslo” nebo “tým margarín”, nepodceňujte při výběru jejich složení a raději si připlaťte. Místo másla, uvolňujícího při vysokých teplotách škodlivé látky, použijte ke smažení raději řepkový olej. 

Další články

Jak na hmyz u hospodářských zvířat ve stáji

16.05.2024

Jak na hmyz u hospodářských zvířat ve stáji

Hmyz a nejčastěji mouchy ve stáji mohou být pro hospodáře a jejich zvířata velkým nepřítelem. Pokud nezačnete proti hmyzu účinně bojovat, hrozí zdravotní problémy, například šíření nebezpečných chorob a ekonomické ztráty. Přestože se hmyzu nadobro nikdy nezbavíte, existuje řada způsobů, jak tento problém úspěšně eliminovat a zamezit tak přemnožení. Zde je několik užitečných tipů, jak na hmyz ve stáji. 

Přečíst článek
Jaké jsou nejčastější nemoci postihující slepice?

15.05.2024

Jaké jsou nejčastější nemoci postihující slepice?

Bohužel, jako každé zvíře, jsou i slepičky náchylné k různým nemocem. Nemocné slepice většinou poznáte snadno. Mezi nejčastější příznaky nemocí slepic se řadí únava, apatie, nechuť k jídlu a snížená snáška vajec. Ve většině případů následuje náhlé úmrtí slepice. Podívejte se s námi na slepice a jejich nemoci, které se nejčastěji vyskytují, a jak jim účinně předcházet.

Přečíst článek
Co nesmí jíst kočka?

14.05.2024

Co nesmí jíst kočka?

Jako majitelé koček poskytujeme našim chlupáčům tu nejlepší péči. Občas jim možná chceme dopřát až tak moc, že jim tím spíše ublížíme. Ne všechno, co chutná nám, je totiž vhodné i pro naše kočičí přátele. Některé potraviny a látky jsou pro kočky nevhodné, nebo dokonce toxické. Co je jedovaté pro kočky?

Přečíst článek

SOUTĚŽ: Přihlašte se k odběru novinek

a získejte doplňkové krmivo ACIDOMID.