Jak na chov ryb?
Abychom mohli začít s chovem ryb, musíme nejdříve znát jejich základní anatomii. Tvar těla mají protáhlý, vřetenovitý nebo kuželovitý (u úhořů pak hadovitý). Kostru tvoří hlava, trup a ocasní násadec. Rybám chybí krk, takže hlava je pevně spojena s trupem a pohyb je zajištěn ploutvemi (prsními, hřbetními, břišními a ploutví ocasní). Postranní čára je smyslový orgán ryb, kterým reagují na směr proudění a vlnění vody a taktéž je informuje o překážkách ve vodě.
Co vše je potřeba?
Na domácí chov ryb potřebujeme vytvořit dostatečně velkou vodní plochu. Vykopeme tedy jámu podle toho, jak velký chov plánujeme. Čím hlubší vodní prostor budeme mít, tím lepší, protože ryby v hloubce přezimují a v létě se nebudou přehřívat. Poté ji vyložíme folií proti úniku vody a dno vysypeme materiálem (např. štěrk o zrnitosti 4–8 mm s pískem – poměr je cca 2:1). Dále zde můžeme vložit čistící rostliny do jezírka. Jezírko napustíme vodou a přidáme filtraci, která je velice důležitá pro okysličení vody. Pokud si ho chceme udělat hezčí, můžeme přistavět vodopádek, kameny okolo břehu nebo jiné dekorace.
Při potřebě chovat plůdek a dospělce odděleně, navíc vytvoříme ještě školku (menší nádrž).
Jezírko necháme cca 2-3 týdny bez ryb s puštěnou filtrací. Za tuto dobu v něm vzniknou prospěšné bakterie a proběhne ustálení rovnováhy.
Krmení pro jezírkové ryby
Nejčastěji chované druhy
Kapr obecný
o Nenáročný chov
o Velice dobré a kvalitní maso – nízký obsah tuku, zdroj lehce stravitelných bílkovin a cenných omega 3 nenasycených mastných kyselin
o Délka až 120 cm, váha až 40 kg
o Nejstarší exemplář měl 38 let
Tolstolobik bílý
o Robustní býložravá ryba
o Maso – tučnější, vhodné k uzení, jemné sněhobílé maso
o Menším rybám není potřeba stahovat kůži
o Délka 127 cm, váha až 40 kg
o Dožívají se kolem 20 let
Amur bílý
o Býložravá ryba
o Maso – chutné bílé, šťavnaté a málo tučné, obsahuje lehce stravitelné bílkoviny, vitamíny (A, D, B6, B12), vápník, jód, fosfor a draslík
o Délka 150 cm, hmotnost 50 kg (v ČR cca 100 cm, 15-20 kg)
o Dožívá se 15-20 let
Lín obecný
o Hospodářsky významná ryba
o Maso – lehce stravitelné, plnohodnotné bílkoviny a žádoucí tuky
o Šupiny při tepelné úpravě změknou a při jídle nevadí-neškrábe se, někdy se stahuje
o Délka 70 cm, váha 7,5kg (průměrná délka 20 cm)
o Dožívá se až 20 let
Pstruh duhový
o V současnosti jedna z nejvýznamnějších uměle chovaných ryb
o Citlivý na obsah kyslíku
o Délka 20–90 cm, největší potvrzená váha okolo 8 kg
o Využívá se jako indikátor znečištění vody
o Dožívají se až 10 let
Na co si dát pozor?
Než ryby do jezírka nasadíme, musíme je dobře aklimatizovat. Sáčky s rybami položíme na hladinu a po 20–30 minutách je vypustíme. Tímto procesem zabráníme teplotnímu šoku. Při výběru ryb si musíme dát pozor na nemoci, je důležité sledovat stav šupin, ploutví, očí, pohybu, výkalů a zda nejsou „nafouklé” (=vodnatelnost, neléčitelné, velice nakažlivé onemocnění). Je důležité odstraňovat odpad z vody a voda jako taková nesmí pěnit ani zapáchat. Zároveň nesmíme opomínat pravidelnou kontrolu zdravotního stavu ryb.
Další články
19.12.2024
Jak vidí různá zvířata?
Zrak je jedním z nejdůležitějších smyslů, který lidem a ostatním tvorům umožňuje orientaci ve světě. A přestože je náš zrak velice dobře vyvinutý, zvířata mají odlišné způsoby vidění, které jsou často dokonalejší než ty naše. Evoluce totiž přizpůsobila zvířecí oči tak, aby jim v přirozeném prostředí poskytovaly maximální výhody. Jak tedy vidí různé druhy zvířat?
18.12.2024
Jaké rostliny jsou toxické pro kočky a psy?
Mnoho lidí, kteří sdílejí svoji domácnost s nějakým domácím mazlíčkem má zároveň rádo i rostliny a pěstují je pro své potěšení a radost. Živá fauna i flora náš život nepochybně obohacuje a zkrášluje. Je však potřeba myslet na to, že z kombinace zvířátek a kytiček mohou pramenit některá nebezpečí.
Přečíst článek17.12.2024
Separační úzkost u psů
Separační úzkost je jedna z nejčastějších poruch chování u psů. Jde o problém, který negativně ovlivňuje život psa i jeho majitele. O co přesně se jedná a jak lze tomuto problému s chováním psa předcházet?
Přečíst článek