SEZÓNA 2024: NAVÝŠILI JSME KAPACITU SKLADU A EXPEDICE. VAŠE OBJEDNÁVKY NA ZBOŽÍ SKLADEM EXPEDUJEME DO 48 HODIN.
Jak na domácí jablečný mošt?

Autor: Luboš Burda

12.09.2023

Jak na domácí jablečný mošt?

Věděli jste, že 21. října je Mezinárodní den původních odrůd jablek? A jak jinak ho oslavit než výrobou poctivého domácího moštu. Pojďte se s námi podívat, jak na to. 

Příprava

Důležitý, jako u všech receptů, je výběr vhodných surovin. Zde pro nás bude důležité sledovat zralost jablek. Vždy vybíráme jablka zralá s černými či načernalými peckami. Využít můžete také spadaná, poškozená od škůdců či napadená strupovitostí. Rozhodně se ale nesmí použít ovoce nahnilé, které by nepříznivě ovlivnilo chuť moštu. Jablka omyjeme a přesouváme se na další část – drcení. 

Průběh

Umytá jablka nadrtíme. Při větším množství ovoce využijeme drtič, který se na trhu objevuje ve dvou variantách – elektrický a mechanický. S elektrickým je práce velice jednoduchá, pouze zapneme mlýnek a přes násypku vkládáme ovoce. Drtič si jinak se vším poradí sám. U mechanického je zapotřebí využít trochu vlastní síly, výhodou ovšem je, že nemusíme vyhledávat místo s přístupem k elektrické energii. Drtíme se slupkou i s jadřincem. 


Jakmile máme ovoce nadrcené, přesouváme se co nejdříve k lisu, abychom zabránili oxidaci a tmavnutí šťávy. K lisování využíváme dřevěný lis. Lisy se liší především maximální kapacitou zpracovávaného ovoce. Rozmyslete tedy dobře, jaký objem pro Vás bude optimální. Vylisovanou šťávu zachytíme do čistých nádob a následně ji uložíme do chladného prostředí, kde vydrží maximálně týden, tudíž není třeba otálet s dalším postupem. 


Chladný mošt přelijeme do lahví dle našeho výběru, neplníme je ovšem až po okraj kvůli následné konzervaci, při zahřívání se totiž objem tekutiny zvětší. 

Konzervace

Lahve máme naplněné, a tak se můžeme přesunout ke konzervaci. Zde máme dvě varianty, jak při zavařování postupovat. Dbejte však zvýšené opatrnosti. Oba postupy uvažují manipulaci s předměty, které mají vysokou teplotu. 


U první možnosti využijeme velký zavařovací hrnec, do kterého naskládáme láhve s moštem, a následně zalijeme vodou až k hrdlům lahví. Takto připravený hrnec dáme na plotýnku a budeme sledovat teplotu vody. Jakmile teplota dosáhne 75–80 °C, lahve vyndáme, uzavřeme zátkami a položíme do vodorovné polohy. 


Druhá možnost spočívá v zahřívání moštu. V momentě, kdy mošt dosáhne teploty 85 °C, ho odstavíme z plotýnky a začneme plnit čisté a horké lahve. Horké lahve napomáhají sterilování, a navíc se vyhneme riziku, že nám po nalití horkého moštu prasknou. Následně uzavřeme zátkami a položíme na bok. 

A máme hotovo

Jak vidíte, příprava moštu není zas tak složitá, jak se možná zdá. Tak neváhejte a pusťte se do zpracování přebytků z Vaší zahrady i Vy. Věříme, že si pochutnáte.

Další články

Jak vypadá září v zahradě?

16.09.2024

Jak vypadá září v zahradě?

Září je pro nás měsícem, kdy připravujeme zahradu na příchod podzimu a zimy. Spousta rostlin ještě kvete, avšak jiné už se připravují na zimní odpočinek. Co dělat na zahradě a jaké práce Vás čekají, aby se na jaře vše probudilo v plné kráse?

Přečíst článek
Jak chovat morče?

10.09.2024

Jak chovat morče?

Morče je díky své povaze a menším nárokům na péči oblíbeným domácím mazlíčkem mnoha lidí. I tak je ale důležité znát zásady, které by měl dodržovat každý při chovu morčat. Pojďte se s námi podívat na základy péče, které zajistí, že morče bude zdravé a šťastné. 

Přečíst článek
Tajemství úspěšné sklizně

06.09.2024

Tajemství úspěšné sklizně

Srpen je pro zahrádkáře charakteristický radostným obdobím sklizně, ale také námahou a spoustou práce. Zahrady se začínají plnit čerstvým ovocem a zeleninou, které čekají na sklízení a jejich následné zpracování. Díky tomu je tento poslední letní měsíc také ve znamení hojnosti. Avšak ani na zahradách těch nejzkušenějších zahrádkářů nevypadají věci vždy tak dokonale, jak si myslíme. 

Přečíst článek

SOUTĚŽ: Přihlašte se k odběru novinek

a získejte doplňkové krmivo ACIDOMID.