Autor: Pavel Frček
14.10.2024
Jak na sklizeň a zpracování úrody?
Je tu podzim, a tak nastává čas sklizně a následného zpracování naší bohaté úrody. Aby byla zajištěna maximální kvalita a trvanlivost plodů naší zahrady, je potřeba mít vše řádně naplánováno a věnovat pozornost správným technikám. Podívejte se s námi, jak úrodu zpracovat, aby si uchovala své výživové hodnoty a chuť po co nejdelší dobu.
Správné načasování a technika
Ještě, než se pustíte do úpravy plodů, je potřeba vědět, kdy nastává ideální čas pro sklizeň jednotlivých plodin. Ty by měly být sklízeny v optimálním stadiu zralosti, tedy věnujte pozornost barvě, velikosti a tvrdosti. Například rajčata by měla být při sklizni plně červená a měkká na dotek, zatímco okurky v pevném stavu a tmavě zelené barvě.
V ideálním případě sklízejte plody za suchého počasí, čímž se vyhnete riziku hniloby a plísní. Po sklizni je nutné úrodu co nejrychleji zpracovat, aby nedošlo ke zhoršení kvality plodů.
Ovoce
Ovoce, jako jsou jablka nebo hrušky, lze uchovávat v chladu a temnu, kde vydrží i několik měsíců. Různé druhy ovoce lze také zpracovat mnohými způsoby. Takový ideální způsob je zmrazení, během kterého se neztrácejí téměř žádné živiny. Pak se dá takové mražené ovocí požívat třeba do koláče.
Další možností je sušení, které taktéž patří k nejzdravějšímu uchování ovoce. Po usušení vše vložte do uzavíratelné nádoby, aby nedošlo k šíření plísně.
Mezi u nás velice oblíbené způsoby zpracování
patří zavařování. Omyté a připravené ovoce se přemístí do sklenic, následně se
vše zalije roztokem, nejčastěji vody a cukru. Zapomenout nesmíme ani na výrobu
domácích džemů a marmelád.
Výborný způsob, jak zpracovat plodiny, je také moštování ovoce. Získaná šťáva je plná vitamínů, a navíc výborně chutná. Pokud se do výroby domácího moštu pustíte, jistě se Vám bude hodit drtič a lis na ovoce.
Zelenina
Stejně jako je zpracováno ovoce, může být upravena i zelenina. Ve sklepě lze uchovat dobře očištěnou kořenovou zeleninu, jako je mrkev, celer či brambory. Pokud byste se rádi vrhli na mražení, vyhněte se mu především u zeleniny, která obsahuje velké množství vody, například okurka, ředkvičky či hlávkový salát. Po rozmrazení by totiž ztratily svou konzistenci a chuť.
Čím dál častěji se také využívá ke zpracování zeleniny metoda fermentace (domácího kvašení), díky které je zelenina pro naše tělo lépe stravitelná. Takto si připravit nemusíte pouze zelí, výborná je také i kvašená zelenina jako květák, kedlubna, brokolice, ale i mrkev a ředkev. Fantazii se meze nekladou. Domácí kvašenou zeleninu si pak můžete vychutnat třeba jako přílohu k obědu.
Pokud se Vám urodilo velké množství rajčat, zkuste si vyrobit výborný domácí kečup.
Bylinky
Bylinky lze sušit, mrazit či zpracovat do bylinkových olejů a pest. U zamrazování si dejte pozor, aby proběhlo rychle. Bylinky si tak zachovají své aroma a živiny.
Obiloviny
Obiloviny je ideální pomlít na mouku či našrotovat do směsí pro Vaše zvířata. U některých druhů lze také vyrobit domácí vločky pomocí mačkačů na obilí. Kukuřici oloupejte a následně zamrazte, zavařte či namelte na kukuřičnou mouku.
Sklizeň a následné zpracování úrody jsou časově náročné činnosti, avšak přináší nám radost z další úspěšné sezóny. Díky různým úpravám jednotlivých plodin můžeme zajistit jejich plnou kvalitu po celý rok, a prodloužit tak i jejich trvanlivost. Takto se můžeme těšit z domácí úrody i během chladným zimních dnů.
Další články
19.11.2024
Jak připravit králíky na zimu?
Přestože jsou králíci poměrně odolná zvířata, zima přináší určité výzvy jak pro ušáky, tak pro nás, jejich chovatele. Aby zimu přečkali ve zdraví a pohodě, je třeba jim připravit vhodné prostředí a vyhnout se tomu, co králíkům vadí. V dnešním článku se podíváme na to, jak se starat o králíka a jak by taková příprava na zimu či péče v chladném počasí měla vypadat.
15.11.2024
Může pes kosti?
Určitě jste někdy slyšeli o tom, že by psi neměli konzumovat kosti. Naopak jiní lidé jsou toho názoru, že kosti psovi neuškodí. Na obojím je trocha pravdy, tak se na společně pojďme podívat jaké kosti může pes konzumovat.
Přečíst článek13.11.2024
Jak ochránit psí tlapky v zimě?
Zimní radovánky milují nejen děti, ale také naši čtyřnozí přátelé. Zároveň ale chladné a mrazivé počasí přináší nepříjemnosti, které se týkají i psích tlapek. Péče o ně je proto neodmyslitelnou součástí těchto mrazivých dnů. Sníh, posypová sůl a teploty pod bodem mrazu mohou způsobit nemalé potíže, jako je podráždění, popraskání nebo bolestivost. Jak tedy v zimě psí tlapky nejlépe ochránit?
Přečíst článek