Jak na zpracování vlny?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

07.04.2025

Jak na zpracování vlny?

Ruční zpracování vlny má dlouholetou tradici. Jedná se o výjimečný materiál se skvělými vlastnostmi. Než se ale z vlny stane například svetr, musí projít dlouhou cestu různých úprav. Jaké kroky se tedy musí udělat?

Stříhání a třídění

Jedná se o úplně první a nejdůležitější krok. Bez něj bychom žádnou vlnu neměli. Když ovcím doroste dostatečně dlouhá srst, nastává čas na její ostříhání. Většinou se stříhání provádí na jaře nebo na podzim. Je vhodné, aby to udělal odborník, který provede práci precizně a s ohledem na bezpečí ovce. Dalším krokem je třídění vlny podle kvality. Nejčastěji bývá nejkvalitnější vlna v oblasti hřbetu.

Praní

Po ostříhání máme surové rouno, které musíme vyčistit a upravit. Pečlivě zkontrolujeme každý kousek a odstraníme znečištěná místa. Poté rouno ponoříme do vlažné vody a ideálně necháme máčet několik dní. Nesmí se nám prudce měnit teplota, protože kvůli tomu vlna plstnatí – při jednotlivých krocích tedy budeme používat vodu o stejné nebo podobné teplotě. Pro dobré očištění můžeme ještě rouno proprat ve speciálním pracím prostředku, který je k tomu určený. Vyprané rouno bez větších nečistot ještě několikrát propereme v čisté vodě. Rozprostřeme ho a necháme dokonale uschnout. Pokud chceme vlnu zpracovávat ručně, tak je vhodné ji roztřídit podle jakosti a na menší části. Zajistí nám to lepší manipulaci.

Česání

Když máme rouno krásně bílé a na dotek jemné, znamená to, že je suché. Nyní si rozčešeme jednotlivé pramínky. K tomuto účelu využíváme techniku česání a mykání. Metoda mykání spočívá v rozvolňování vlny pomocí ostrých hrotů, přičemž se uvolňují nečistoty a vlákna se rovnají. Tato metoda je rychlejší, ale hrozí u ní poškození vláken. Druhá varianta je česání. Jedná se o šetrnější metodu a používají se u ní kartáče nebo bubnové česačky. Takto vzniklý česanec můžeme dále barvit (za mokra) nebo s ním můžeme plstit.

Barvení vlny

Barvit můžeme přírodními nebo chemickými barvami. Před tím je však nutné si přečíst návod a dodržovat ho. Vhodné je i použití speciálního vybavení, které bude jen pro tento účel. Skvělých barevných odstínů lze dosáhnout i při použití přírodních materiálů, například rostlin nebo barevných plodů. Po obarvení vlnu mácháme tak dlouho, dokud nám pouští barvu.  znovu si dáváme pozor na zplstnatění, kvůli nevhodně zvolené teplotě vody.

Předení

Jedná se o závěrečnou fázi před získáním vlastní příze pro další použití. Ideální stav vlny získáme důkladným česáním. Vlna tak bude hezky uhlazená a v jednom směru. Samotné předení pak můžeme provádět na kolovrátcích. V dnešní době se vyrábí moderní modely, které práci značně usnadňují a mnohdy nabízí lepší výsledky. Rozlišujeme dva druhy kolovrátků podle způsobu napínání vlny – s oddělitelnou kladkou nebo brzdičkou. Na začátku si kousek příze připravíme na cívce, ke konci příze přiložíme začátek česané vlny a roztočíme kolo. Vlákna vlny se tak namotají na připravenou přízi. Stále však musíme držet česanou vlnu a kontrolovat její tloušťku. Když už máme pocit, že je dostatečně stočená, povolíme a necháme kousek příze, aby se natáhl na cívku.

Fixace

Fixaci provádíme, když chceme získat jednopramennou přízi. Naši přízi svineme a na pár minut ponoříme do vroucí vody. Při sušení na spodní konec připojíme závaží, aby bylo vlákno vyrovnané.

Další články

Jak na zpracování vlny?

07.04.2025

Jak na zpracování vlny?

Ruční zpracování vlny má dlouholetou tradici. Jedná se o výjimečný materiál se skvělými vlastnostmi. Než se ale z vlny stane například svetr, musí projít dlouhou cestu různých úprav. Jaké kroky se tedy musí udělat?

Přečíst článek
Druhy vajec

31.03.2025

Druhy vajec

Když se řekne „vejce“, většině z nás se automaticky vybaví to slepičí. Jen málokdo si jako první představí jiný druh. Přitom dobře víme, že vejce snášejí i další ptáci – a některá z nich jsou dokonce běžně k dostání. V obchodech narazíme nejčastěji na slepičí vejce, sem tam i na křepelčí. Ostatní druhy jsou spíše vzácností. Pojďme se tedy v dnešním článku podívat na to, jaká vejce se dají konzumovat a čím se mezi sebou liší.

Přečíst článek
Chov alpak a lam

30.03.2025

Chov alpak a lam

Chov lam a alpak získává v České republice stále větší oblibu. Chovatelé oceňují jejich klidnou a přátelskou povahu, nenáročnost, všestrannost využití i exotický vzhled. Tato zvířata lze úspěšně chovat také na společných pastvinách s jinými druhy. Lamy jsou navíc přirozeně dominantní a teritoriální, díky čemuž dokážou účinně chránit stádo před predátory. Chcete vědět, jak se o tato impozantní zvířata správně starat? Připravili jsme pro vás užitečné informace a praktické tipy, které vám pomohou porozumět jejich chování a zajistit jim ten nejlepší možný domov.

Přečíst článek