Škubání drůbeže pro začátečníky: Díl 1
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

14.07.2020

Škubání drůbeže pro začátečníky: Díl 1

Nikdy jste neškubali? Nevadí! Přinášíme Vám článek o základech škubání. Naučíme Vás základy o drůbeži a přidáme spoustu rad, tipů a triků ohledně škubání drůbeže.
Pokud byste tápali s výběrem vhodné škubačky na škubání drůbeže, kontaktujte naše kolegy chovatele na telefonu +420 222 769 769 a vše s Vámi ochotně probereme.



Škubání na mokro (po spaření)

Nejrychlejší a nejsnazší varianta škubání je škubání na mokro - po spaření drůbeže. Drůbež po zabití a vykrvení chytneme za pařáty, nakrátko ponoříme do ledové vody a potom spaříme ve vodě o teplotě cca 62-72°C po dobu cca 2-3 minut. Drůbeží ve vodě pohybujeme, aby se spaření proběhlo rovnoměrně. Hrabavá drůbež se spařuje na 63°C, vodní spařujeme na 73°C.

Při nízké teplotě drůbež nepůjde dobře škubat, při příliš vysoké se potrhá kůže drůbeže.

Škubání ve škubačce:
Spařenou drůbež vhoďte přímo do bubnu škubačky a škubačku zapněte. Oškubání trvá cca. 60-90 sekund. Během škubání do škubačky přilívejte vodu, nebo zapněte hadici s vodou přímo do škubačky. Všechny škubačky od nás mají již integrované napojení na vodu.


Škubání ručně:
To nemusíme popisovat. To všichni známe, a víme že to není nic příjemného. Proto doporučujeme naše bubnové škubačky :-)

A co kachny?

Špatně oškubanou kachnu ponořit na vteřinu do vosku, vytáhnout a ihned schladit v nádobě se studenou vodou. Opakovat cca 5x, potom vosk se zbytky peří oloupat z těla kačeny. Po ukončení porážky se vosk s peřím opět rozpustí a přecedí přes síto, doporučujeme ihned stlačit nějakou nádobou a vosk vylisovat a zabránit maximálně ztrátám. Pozor, vosk velmi rychle tuhne, proto se to musí provádět rychle. Při práci jsou nutné ochranné pomůcky - brýle, gumové rukavice a zástěra!

Další články

Mouční červi: Proč by jim žádný chov neměl odolat?

26.11.2025

Mouční červi: Proč by jim žádný chov neměl odolat?

Divoká zvířata si zcela běžně obohacují svůj jídelníček hmyzem – a stejnou možnost bychom jim měli dopřát i v domácím chovu. Tato přirozená potrava je vhodná pro drůbež, plazy, žáby, ježky, křečky, hlodavce, ale také pro kočky a psy.

Přečíst článek
Jaké problémy nejčastěji trápí chovy skotu?

25.11.2025

Jaké problémy nejčastěji trápí chovy skotu?

Mastitidy, potíže s pohybem, slabší plodnost i průjmy u telat patří mezi nejčastější zdravotní komplikace ve skotu. Každá z nich může významně ovlivnit užitkovost, pohodu zvířat i ekonomiku chovu. Dobrá prevence, pravidelná kontrola a včasný zásah jsou proto klíčové.

Přečíst článek
Torze žaludku

21.11.2025

Torze žaludku

Torze žaludku je akutní, život ohrožující stav, který postihuje především velká plemena psů. Pokud není včas rozpoznána a léčena, velmi často končí smrtí. V tomto článku se dozvíte, jak torzi rozpoznat, co ji způsobuje a jak jí lze účinně předcházet.

Přečíst článek