-800x800.jpg)
Škubání drůbeže pro začátečníky: Díl 1
Nikdy jste neškubali? Nevadí! Přinášíme Vám článek o základech škubání. Naučíme Vás základy o drůbeži a přidáme spoustu rad, tipů a triků ohledně škubání drůbeže.
Pokud byste tápali s výběrem vhodné škubačky na škubání drůbeže, kontaktujte naše kolegy chovatele na telefonu +420 222 769 769 a vše s Vámi ochotně probereme.
Škubání na mokro (po spaření)
Nejrychlejší a nejsnazší varianta škubání je škubání na mokro - po spaření drůbeže. Drůbež po zabití a vykrvení chytneme za pařáty, nakrátko ponoříme do ledové vody a potom spaříme ve vodě o teplotě cca 62-72°C po dobu cca 2-3 minut. Drůbeží ve vodě pohybujeme, aby se spaření proběhlo rovnoměrně. Hrabavá drůbež se spařuje na 63°C, vodní spařujeme na 73°C.
Při nízké teplotě drůbež nepůjde dobře škubat, při příliš vysoké se potrhá kůže drůbeže.
Škubání ve škubačce:
Spařenou drůbež vhoďte přímo do bubnu škubačky a škubačku zapněte. Oškubání trvá cca. 60-90 sekund. Během škubání do škubačky přilívejte vodu, nebo zapněte hadici s vodou přímo do škubačky. Všechny škubačky od nás mají již integrované napojení na vodu.
Škubání ručně:
To nemusíme popisovat. To všichni známe, a víme že to není nic příjemného. Proto doporučujeme naše bubnové škubačky :-)
A co kachny?
Špatně oškubanou kachnu ponořit na vteřinu do vosku, vytáhnout a ihned schladit v nádobě se studenou vodou. Opakovat cca 5x, potom vosk se zbytky peří oloupat z těla kačeny. Po ukončení porážky se vosk s peřím opět rozpustí a přecedí přes síto, doporučujeme ihned stlačit nějakou nádobou a vosk vylisovat a zabránit maximálně ztrátám. Pozor, vosk velmi rychle tuhne, proto se to musí provádět rychle. Při práci jsou nutné ochranné pomůcky - brýle, gumové rukavice a zástěra!
Další články

14.05.2025
Druhy dojení a typy dojíren
Dojení je každodenní součástí chovu dojnic – způsoby jeho provádění se však mohou značně lišit. Od tradičního ručního dojení až po moderní robotické systémy, každá farma si vybírá řešení, které vyhovuje jejím potřebám a možnostem. Liší se i samotné dojírny – prostory, kde se dojení provádí. V tomto článku si projdeme základní typy dojení a typy dnes používaných dojíren.
Přečíst článek
13.05.2025
Jak vyrobit domácí jerky?
V poslední době se jerky stává stále populárnější pochoutkou, a není se čemu divit. Je totiž chutné, bohaté na živiny, a především plné bílkovin. Skvěle se hodí nejen na túry či výlety, ale také jako zdravější alternativa brambůrků k večernímu filmu. Jak si tuto delikatesu připravit doma?
Přečíst článek
13.05.2025
Čím krmit psa: BARF, granule nebo konzervy?
V dnešní době máme hodně možností, jak a čím krmit svého psa. Vše má však své výhody i nevýhody. Pojďme se na to společně podívat.
Přečíst článek