Škubání drůbeže pro začátečníky: Díl 1
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

14.07.2020

Škubání drůbeže pro začátečníky: Díl 1

Nikdy jste neškubali? Nevadí! Přinášíme Vám článek o základech škubání. Naučíme Vás základy o drůbeži a přidáme spoustu rad, tipů a triků ohledně škubání drůbeže.
Pokud byste tápali s výběrem vhodné škubačky na škubání drůbeže, kontaktujte naše kolegy chovatele na telefonu +420 222 769 769 a vše s Vámi ochotně probereme.



Škubání na mokro (po spaření)

Nejrychlejší a nejsnazší varianta škubání je škubání na mokro - po spaření drůbeže. Drůbež po zabití a vykrvení chytneme za pařáty, nakrátko ponoříme do ledové vody a potom spaříme ve vodě o teplotě cca 62-72°C po dobu cca 2-3 minut. Drůbeží ve vodě pohybujeme, aby se spaření proběhlo rovnoměrně. Hrabavá drůbež se spařuje na 63°C, vodní spařujeme na 73°C.

Při nízké teplotě drůbež nepůjde dobře škubat, při příliš vysoké se potrhá kůže drůbeže.

Škubání ve škubačce:
Spařenou drůbež vhoďte přímo do bubnu škubačky a škubačku zapněte. Oškubání trvá cca. 60-90 sekund. Během škubání do škubačky přilívejte vodu, nebo zapněte hadici s vodou přímo do škubačky. Všechny škubačky od nás mají již integrované napojení na vodu.


Škubání ručně:
To nemusíme popisovat. To všichni známe, a víme že to není nic příjemného. Proto doporučujeme naše bubnové škubačky :-)

A co kachny?

Špatně oškubanou kachnu ponořit na vteřinu do vosku, vytáhnout a ihned schladit v nádobě se studenou vodou. Opakovat cca 5x, potom vosk se zbytky peří oloupat z těla kačeny. Po ukončení porážky se vosk s peřím opět rozpustí a přecedí přes síto, doporučujeme ihned stlačit nějakou nádobou a vosk vylisovat a zabránit maximálně ztrátám. Pozor, vosk velmi rychle tuhne, proto se to musí provádět rychle. Při práci jsou nutné ochranné pomůcky - brýle, gumové rukavice a zástěra!

Další články

Skleník vs. fóliovník: Jaký je mezi nimi rozdíl?

26.09.2025

Skleník vs. fóliovník: Jaký je mezi nimi rozdíl?

Ve světě zahrádkaření představují skleníky a fóliovníky praktické pomocníky, kteří nám umožňují pěstovat rostliny i mimo běžnou sezónu. Oba typy slouží jako ochrana před nepříznivým počasím a vytvářejí vhodnější podmínky pro růst. Na první pohled se mohou zdát podobné, ale každý z nich má své výhody i specifika. Pojďme si je představit podrobněji.

Přečíst článek
Jak správně vybrat boudu pro psa?

26.09.2025

Jak správně vybrat boudu pro psa?

Bouda je pro psa víc než jen úkryt – je to jeho osobní prostor, kde se cítí bezpečně, odpočívá a nabírá síly. Správně zvolená bouda pomáhá snižovat stres, podporuje psychickou pohodu a chrání psa před nepříznivým počasím. Jak ale vybrat tu pravou? Na co si dát pozor při výběru velikosti, materiálu a umístění? V dnešním článku vám s tím poradíme.

Přečíst článek
Jak slepicím zvýšit snášku v zimě

25.09.2025

Jak slepicím zvýšit snášku v zimě

Zima je pro slepice náročným obdobím. Krátké dny, nízké teploty a omezený přístup k přirozené potravě se okamžitě odráží na jejich produkci vajec. Není proto nic neobvyklého, že snáška v zimních měsících zpomaluje nebo úplně přestane. Dobrou zprávou je, že jako chovatel můžete několika jednoduchými opatřeními výrazně zlepšit snášku i v chladném období.

Přečíst článek