Autor: Pavel Frček
06.09.2024
Tajemství úspěšné sklizně
Srpen je pro zahrádkáře charakteristický radostným obdobím sklizně, ale také námahou a spoustou práce. Zahrady se začínají plnit čerstvým ovocem a zeleninou, které čekají na sklízení a jejich následné zpracování. Díky tomu je tento poslední letní měsíc také ve znamení hojnosti. Avšak ani na zahradách těch nejzkušenějších zahrádkářů nevypadají věci vždy tak dokonale, jak si myslíme.
Připravili jsme si proto pro vás ty nejefektivnější tipy a triky, díky kterým se vyhnete častým problémům při sběru ovoce a zeleniny. Pojďme se jim konečně nadobro vyhnout a užít si zaslouženou odměnu v krásné a zdravé zahradě.
Správné zavlažování
Ať už na zahradě pěstujete ovoce, zeleninu nebo obojí současně, pro šťavnaté a bohaté plody je nezbytná pravidelná zálivka. Pokud si nejste jisti, kdy vaše rostliny potřebují zalít, můžete to zjistit odhrnutím asi 10 cm zeminy na povrchu. Pokud je pod ní sucho, je třeba se pustit do zavlažování zahrady.
Ochrana před škůdci
Účinným způsobem, jak chránit své plodiny před různým zahradním škůdcům, je aplikace vhodných postřiků a samozřejmě i průběžná kontrola zahrady.
V období dešťů se také zvyšuje riziko výskytu škůdců na zahradě. Jedním z nich je například moniliová hniloba, která poškozuje dozrávající plody peckovin a jádrovin. Je proto nutné preventivně odstraňovat napadené plody a větvičky, omezit pěstování náchylných odrůd a zajistit jejich ošetření vhodnými přípravky. Šedá hniloba je specifický druh plísně, která napadá zejména hrozny od nezralých až po plně zralé plody. Proti této nákaze je účinné dobré ošetření zóny hroznů.
V tomto období je také důležité mít na paměti postřik proti obaleči jablečnému u jabloní a kontrolovat výskyt svilušek, molic, ploštic a dalších škůdců na zelenině nebo ovoci, vyskytujících se nejčastěji za vlhkého počasí. Šířit se mohou také houbové choroby, kvůli kterým je třeba věnovat zvýšenou pozornost a dávat pozor na snadno náchylné plodiny.
Pravý čas ke sklizni
Kdy začít se sklizní? Při sběru ovoce a zeleniny si dejte pozor na to, že některé se sklízejí plně zralé a některé ještě před jejich dozráním.
Příkladem zeleniny, která nesmí být přezrálá, jsou cukety, hrášek, kukuřice cukrová či fazolové lusky, které se sklízejí dokonce nezralé. Naopak rajčata, papriky, nebo dýně se musí sklízet až v plné zralosti. Jablka, hrušky, švestky, angrešt a další ovoce je třeba vždy sklízet zralé, ale ne přezrálé.
Další články
29.11.2024
Jak označit hospodářská zvířata?
Pokud se chcete stát chovatelem hospodářských zvířat, je důležité vědět, která zvířata je nutné označovat a jakým způsobem. Tuto problematiku blíže popisuje plemenářský zákon a jeho prováděcí předpis – vyhláška o označování zvířat.
Přečíst článek27.11.2024
Jak vypadá nachlazení u psa?
U lidí je nachlazení zcela obvyklým zdravotním problémem spojeným především s podzimním a zimním obdobím. Jak to ale je u našich domácích mazlíčků? Může se i pes nachladit podobně jako lidé?
Přečíst článek25.11.2024
Jaké byliny jsou vhodné pro zvířata?
Řada lidí s oblibou využívá léčivé byliny v případě méně závažných zdravotních potíží. Ne každý však ví, že některé z těchto bylin mohou být využity i u našich zvířecích přátel. U pastevně chovaných hospodářských zvířat bylo dokonce pozorováno a prokázáno, že si sama vybírají některé druhy bylin, pokud mají zdravotní potíže.