Autor: Pavel Frček
28.05.2024
Jak si vyrobit vlastní kozí a ovčí sýr
V minulém článku s názvem “Jsou ovčí a kozí sýry skutečně tak dobré, jak se traduje” jsme psali o tom, že cena kozího a ovčího sýra je daní za jejich nesporné benefity. Pokud jste ale chovateli ovcí či koz, nemusí vás tato záležitost trápit. Máte jedinečnou možnost si vyrobit svůj vlastní sýr, po kterém se doma bleskurychle zapráší. Jak vyrobit domácí sýr z mléka?
Výběr mléka
Výroba sýra nemusí být vůbec složitá. Výroba kozího sýra stejně jako výroba ovčího sýru spočívá ve výběru vhodného mléka, jenž by mělo být čerstvé a bez nečistot. Počítejte s faktem, že z 8 litrů ovčího či kozího sýra vyrobíte 1 kg sýru.
Pasterizace
Tento krok při výrobě domácího sýra vede k ošetření mléka od mikroorganismů. Existují ale i nepasterizované sýry, jako například parmazán se specificky výraznou chutí.
Mlékarenské kultury a sýřidlo
Jedním ze zásadních kroků je přidání mezofilní kultury, jenž má vliv na výsledné zrání a konzistenci potraviny. Mlékárenskou kulturu necháme nejméně po dobu dalších 30 minut pracovat.
Jakmile se užitečné bakterie namnoží, zaneste do polotovaru přiměřené množství syřidla. Proces sýření, jinak řečeno srážení mléčné bílkoviny, povede k hutnější struktuře
Formování
Vzniklou sýřeninu pokud možno promíchejte pomocí sýrařské harfy, eventuálně rozkrájejte a nechte odkapat. V momentě, kdy se oddělí přebytečná syrovátka a zbyde pouze pevná sýřenina, přichází na řadu formičky. Zde sýr nabyde svého finálního tvaru, majícího vliv i na proces zrání.
Solení a zrání
Výsledný sýr osolíme jednak z důvodu, aby měl správnou chuť, nicméně i kvůli jeho konzervaci. Solí se povrchově či v solném nálevu.
Nyní záleží na vašem uvážení. Pokud chcete čerstvý kozí a ovčí sýr, prakticky už máte hotovo a potravinu stačí pouze vhodně uschovat. Na tvrdý kozí a ovčí sýr si ještě nějakou dobu počkáte, zrání totiž trvá i v řádech měsíců a vyžaduje optimální teplotu a vlhkost.
A sýr je na světě
Věříme, že budete z výsledku nadšení, a to u měkkého i tvrdého sýra. Budete mít navíc dobrý pocit z toho, že jste mohli ovlivnit každý malý krůček domácí výroby sýru.
Další články
26.07.2024
Jak vyrobit past na kunu?
Kuny bývají velice často nežádoucími hosty ve stodolách, staveních, ale také v autech. Jedná se o chytrá zvířata, která jsou také rychlá, což nám značně ztěžuje jejich odchyt. Pokud se Vás návštěva kuny týká a nechcete využít drastičtější metody, můžete si vyrobit vlastní past na kuny. Pojďte se s námi podívat, jak takovou efektivní past vytvořit.
24.07.2024
Jak se zbavit čmelíků u slepic?
Čmelík kuří je drobný parazit, který napadá drůbež, ale také holuby a další ptactvo. Jeho přítomnost v chovu může způsobovat značné problémy, dá se s nimi ovšem účinně bojovat. Podívejte se s námi na několik praktických rad, jak se zbavit čmelíků v kurníku a jak předcházet jejich opětovnému výskytu.
22.07.2024
Kolik vajec snese slepice za rok?
Vajíčka jsou nedílnou součástí našich jídelníčků. Není tak divu, že jsou slepičky jedním z nejčastěji chovaných druhů domácích zvířat. Dokážete si ovšem představit, jak takové vejce vzniká a co všechno to obnáší? Jak probíhá snůška u slepic a kolik takových vajíček nám je za rok schopna dát se dozvíte níže. Pokud Vás vývoj kuřete ve vejci neláká, lze slepice chovat i bez kohouta, nicméně kohout zaobírá velmi důležitou ochranářskou a oplozovací funkci.