Jak si vyrobit vlastní kozí a ovčí sýr
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

28.05.2024

Jak si vyrobit vlastní kozí a ovčí sýr

V minulém článku s názvem “Jsou ovčí a kozí sýry skutečně tak dobré, jak se traduje” jsme psali o tom, že cena kozího a ovčího sýra je daní za jejich nesporné benefity. Pokud jste ale chovateli ovcí či koz, nemusí vás tato záležitost trápit. Máte jedinečnou možnost si vyrobit svůj vlastní sýr, po kterém se doma bleskurychle zapráší. Jak vyrobit domácí sýr z mléka?

Výběr mléka

Výroba sýra nemusí být vůbec složitá. Výroba kozího sýra stejně jako výroba ovčího sýru spočívá ve výběru vhodného mléka, jenž by mělo být čerstvé a bez nečistot. Počítejte s faktem, že z 8 litrů ovčího či kozího sýra vyrobíte 1 kg sýru.


Pasterizace

Tento krok při výrobě domácího sýra vede k ošetření mléka od mikroorganismů. Existují ale i nepasterizované sýry, jako například parmazán se specificky výraznou chutí.


Pro potřeby zahřátí mléka využijte speciálního pasterizéru, v případě nouze ale postačí i velký kuchyňský hrnec. Mléko zahřejte na stálou teplotu 72 °C - buďte opatrní, aby mléko nepřišlo k varu. Následně nechte hrnec s mlékem odstát po dobu zhruba půl hodiny a zchlaďte na teplotu 33-34 °C - ověřte teploměrem.

Mlékarenské kultury a sýřidlo

Jedním ze zásadních kroků je přidání mezofilní kultury, jenž má vliv na výsledné zrání a konzistenci potraviny. Mlékárenskou kulturu necháme nejméně po dobu dalších 30 minut pracovat.


Jakmile se užitečné bakterie namnoží, zaneste do polotovaru přiměřené množství syřidla. Proces sýření, jinak řečeno srážení mléčné bílkoviny, povede k hutnější struktuře

Formování

Vzniklou sýřeninu pokud možno promíchejte pomocí sýrařské harfy, eventuálně rozkrájejte a nechte odkapat. V momentě, kdy se oddělí přebytečná syrovátka a zbyde pouze pevná sýřenina, přichází na řadu formičky. Zde sýr nabyde svého finálního tvaru, majícího vliv i na proces zrání.

Solení a zrání

Výsledný sýr osolíme jednak z důvodu, aby měl správnou chuť, nicméně i kvůli jeho konzervaci. Solí se povrchově či v solném nálevu.


Nyní záleží na vašem uvážení. Pokud chcete čerstvý kozí a ovčí sýr, prakticky už máte hotovo a potravinu stačí pouze vhodně uschovat. Na tvrdý kozí a ovčí sýr si ještě nějakou dobu počkáte, zrání totiž trvá i v řádech měsíců a vyžaduje optimální teplotu a vlhkost.

A sýr je na světě

Věříme, že budete z výsledku nadšení, a to u měkkého i tvrdého sýra. Budete mít navíc dobrý pocit z toho, že jste mohli ovlivnit každý malý krůček domácí výroby sýru.

Další články

Zahradní kalendář – kdy co zasadit?

18.03.2025

Zahradní kalendář – kdy co zasadit?

Lámali jste si někdy hlavu nad tím, kdy a co zasadit, aby to nebylo příliš brzy nebo pozdě? Určitě nejste sami, a právě proto jsme připravili přehled, který Vám s tím pomůže. Podíváme se na jednotlivé měsíce v roce a vyzdvihneme pár klíčových tipů, co v každém z nich udělat, aby byl váš zahradnický rok co nejúspěšnější.

Přečíst článek
Kočky a mléko

12.03.2025

Kočky a mléko

Když se řekne kočka, jistě si ji mnozí z Vás představí s miskou mléka. Tyto dvě věci jsou odnepaměti spojovány dohromady, má to ovšem svá úskalí. Jak to tedy doopravdy je?

Přečíst článek
Senáž vs. Siláž

10.03.2025

Senáž vs. Siláž

Fermentovaná krmiva pro hospodářská zvířata hrají klíčovou roli v jejich výživě a zdraví. Jsou plná prospěšných látek a jejich kvalita se pečlivě sleduje – od konzistence a vůně až po DM či pH. Setkat se můžeme se dvěma pojmy, které si jsou na první pohled podobné, avšak rozdíl mezi nimi ve skutečnosti je. Pojďme se na to podívat.

Přečíst článek