-800x800.jpg)
Plymutky – plemeno pro každý chov
Mezi oblíbená užitková plemena slepic jednoznačně patří plymutky. Do Evropy se dostaly z USA, kde byly vyšlechtěny v 19. století, a pevné postavení si postupně vydobyly jak ve velkochovech, tak i třeba v tuzemských domácích chovech. Objevte krásu jejich charakteristického vzhledu a poznejte, proč je toto slepičí plemeno tolik oblíbené mezi chovateli. Možná vás okouzlí natolik, že si je pořídíte domů taky.
Vzhled plymutek
Narazit můžete na plymutky s peřím zbarveným do mnoha odstínů. Nejčastěji oblékají černobílý žíhaný oblek, ale mohou být i celé černé či bílé nebo mít typický hnědooranžový odstín peří. Stavba jejich těla je vcelku mohutná, dominantní je zejména jejich široká hruď. Naopak hlava je trochu menší a nachází se na ní ozdoba v podobě vzpřímeného hřebene. Dospělé slepice dosahují hmotnosti 2,5–3 kilogramy, kohouti mohou vážit až 4 kilogramy.
Klidná povaha a odolnost
Chovatelé mají plymutky v oblibě pro jejich odolnost a klidnou a přátelskou povahu. Navíc skoro nelétají, a tak stačí mít výběh ohraničený nižším oplocením. Radost jim udělá dostatečně velký výběh, kde se budou moci trochu proběhnout, ale statečně se popasují i s omezeným prostorem. Jsou shánčlivé a dokážou si ve výběhu nahrabat nějakou potravu, ale pro vysokou produkci vajec to rozhodně nestačí a musí se každý den dokrmovat.
Hodně vajec i masa
Plymutky se mohou pochlubit poměrně vysokou snáškou. Rychle rostou a dospívají a od slepic se dočkáte prvních vajec již po asi šesti měsících života. Za rok můžete počítat se zhruba 200 vejci od každé slepice. Existují sice plemena s vyšší roční snáškou, ale přesto jde o slušný počet vajec. Jelikož se jedná o otužilé plemeno, tak přísun vajec navíc neustane ani v zimě.
Ceněné jsou také pro jejich křehké a velmi chutné maso. Chuť masa závisí na podávaném krmivu – aby tedy maso bylo opravdu křehké a mělo plnou chuť, je třeba plymutkám podávat kvalitní krmivo s dostatkem živin, vitamínů a minerálů. Vzhledem k jejich tendenci k tloustnutí jim však při krmení raději nedopřávejte až příliš. Plymutky potěší vysokou zmasilostí, když se řadí mezi středně těžká plemena, takže masa budete mít dostatek i při střídmější velikosti krmných dávek ,které jim budou bohatě stačit.
Další články

13.05.2025
Jak vyrobit domácí jerky?
V poslední době se jerky stává stále populárnější pochoutkou, a není se čemu divit. Je totiž chutné, bohaté na živiny, a především plné bílkovin. Skvěle se hodí nejen na túry či výlety, ale také jako zdravější alternativa brambůrků k večernímu filmu. Jak si tuto delikatesu připravit doma?
Přečíst článek
13.05.2025
Čím krmit psa: BARF, granule nebo konzervy?
V dnešní době máme hodně možností, jak a čím krmit svého psa. Vše má však své výhody i nevýhody. Pojďme se na to společně podívat.
Přečíst článek
30.04.2025
7 tipů pro jarní údržbu pastvin!
Správná jarní péče o pastviny je klíčová pro zajištění kvalitní a výživné pastvy po celou sezónu. V tomto článku se podíváme na hlavní kroky, které by měl každý chovatel před začátkem pastevního období udělat.
Přečíst článek